2* Duikopleiding (Advanced Open water Diver)

In de 2-ster duikopleiding leer je nog beter de risico’s van het duiken kennen en er mee om te gaan. De bijzonderheden van het duiken bij nacht, in getijdenwater, het redden en het duiken op grotere diepten komen uitgebreid zowel in de theorie als in de praktijk aan de orde. Extra aandacht wordt gegeven aan onderwater biologie waardoor we nog meer gaan begrijpen van het onderwaterleven en ervan kunnen genieten.

advanced

 “Volg de 2-ster duikopleiding!” (Advanced Open Water Diver)

Om mee te kunnen doen moet je voldoen aan duikervaring I:

 • Dan ben je 15 jaar of ouder
 • Beschik je over en medische keuring
 • Ben je lid van een NOB duikvereniging (owsv. Gelre-Sub!)
 • Heb je een 1-ster-duikbrevet of een gelijkwaardig ander duikbrevet gehaald
 • Beschik je over een eigen duikuitrusting!

De cursus bestaat uit:

 • 5  avonden theorie
 • 2  zwembadlessen
 • 10 buitenwater duiken

Als duikschool hebben we ervoor gekozen de standaard 2-ster duikopleiding van de NOB als cursus wat ruimer op te zetten. Alle onderdelen en normen die de NOB nastreeft, komen zo ruimschoots aan de orde. De uitbreiding in de theorie zit vooral in de tijd (1 extra lesavond) die we nemen voor de rol van de duikcoördinator (duikleider) en aandacht voor de reanimatie. Voor de theorielessen krijgt u een apart lesboek voor de 2-ster duikopleiding. Ook hebben we zwembadlessen toegevoegd, hierdoor bent u nog beter voorbereid op de praktische oefeningen die in het buitenwater volgen.

Wat moet u weten voor u begint?

De cursus is bedoeld voor personen vanaf 15 jaar, verder verwachten we van u een actieve houding. Daarmee bedoelen we dat u naast de opleidingsactiviteiten, ook regelmatig traint in het zwembad en duikt in het buitenwater. Duikervaring wordt namelijk gekregen door het ook daadwerkelijk te doen. Plan hier dus ook tijd voor in. Ook binnen het duikprogramma van de club (Gelre-Sub) is hier alle ruimte voor.

De oefeningen tijdens het buitenwaterduiken zijn verdeeld over:

 • 2 nachtduiken
 • 2 duiken in getijdenwater (Zeeland)
 • 2 duiken gericht op reddingen
 • 2 diepe duiken (> 20 m)
 • 2 duiken met navigatie/oriëntatie

In de planning van het buitenwaterduiken is ook een dag naar Zeeland opgenomen voor de duiken in getijdenwater. Vervoer en verblijfskosten komen voor rekening van de cursist.

De kosten voor de 2-ster duikopleiding (exclusief duikmateriaal): zie de  kosten pagina.

Na inschrijving en betaling ontvangt u het lespakket met de opgaven voor de eerste cursusavond. Aanmeldingen graag tijdig (liefst drie weken) voorafgaand aan de cursus doorgeven.

De 2*-duikopleiding inhoudelijk:

Het doel is om duikers met een basis duikbrevet op te leiden en ervaring te laten opdoen in verschillende facetten van het sportduiken. Onder begeleiding van een instructeur kunnen zij kennis maken met nieuwe omstandigheden. Gedurende de opleiding worden er een aantal duiken in het zwembad en buitenwater gemaakt. Om het concreet te maken beschrijven we hier de essenties per hoofdstuk uit het cursusboek*.

Tijdens de 2*-duikopleiding worden er per onderwerp twee duiken in het buitenwater gemaakt, waarbij de cursist ook leert omgaan met (natuurlijke) navigatie onder water. De instructeur voorziet de cursist van voldoende aanwijzingen om deze duiken met succes te kunnen maken.

Om als 2*-duiker gebrevetteerd te worden moet de cursist in minimaal 20 duiken in het logboek hebben staan. Alle gemaakte duiken, ook uit eerdere opleidingen, tellen hiervoor mee.